2011 m. gruodžio 13 d., antradienis

Jeigu ieškote darbo

Daugelis Lietuvos gyventojų skundžiasi maža profesijų paklausa arba mažu darbo vietų skaičiumi, bet pagrindinė problema, kodėl žmonės neranda darbo, neretai yra ta, kad jie nemoka parodyti savęs. Šiame straipsnyje bus parašyti patarimai, kaip greičiau susirasti darbą.
Darbo ieškojimas – sunkus iššūkis, nes reikia išmokti save pateikti tiek virtualioje, tiek ir realioje erdvėje. Privalote suprasti, kad žmonių ieškančių darbo yra labai daug, todėl turite iškilti virš jų ir įrodyti, kad esate geriausias visiems potencialiems darbdaviams ar užsakovams. Darbo vietų sumažėjimas ekonominės krizės metu padidino konkurenciją tarp darbuotojų, todėl dabar darbą gauna tik patys sumaniausi bei labiausiai savimi pasitikintys žmonės.
Daugelis darbo beieškančių žmonių galvoja, kaip gali parodyti save internete arba realybėje.
Internete jūs galite patalpinti savo gyvenimo aprašymus ar darbo skelbimai daugelyje CV bankų, bet tai ne pabaiga. Sumanūs darbo ieškantys žmonės darbo skelbimus pakeičia į paslaugų teikimo skelbimus, todėl juos gali talpinti ir populiariausiuose skelbimų puslapiuose Lietuvoje. Parodydami save bei savo įgūdžius arba žinias, jūs tik padidinsite savo galimybes, kad jus ir jūsų teikiamas paslaugas pastebės potencialus darbdavys.
Nepamirškite, kad vien įdėtais skelbimais, jog ieškote darbo savo misijos dar neįvykdote. Privalote stengtis pats, teirautis draugų ir pažįstamų, gal jie turi informacijos apie laisvas darbo vietas savo darbovietėse, skambinti į jus dominančių įmonių personalo skyrius dėl laikino ar nuolatinio darbo. Yra įmonių, kurios viešai neskelbia apie tai, jog samdo naujus darbuotojus, todėl pačiam teirautis dėl laisvų darbo vietų yra labai naudinga.

Labai svarbus darbo ieškojimo realybėje faktorius yra jūsų pokalbis su potencialiu darbdaviu. Turite psichologiškai paveikti žmogaus, su kuriuo bendraujate pasąmonę, rodydami drąsą bei ryžtą siekti aukštumų. Kiekvieno darbdavio svajonė - turėti ryžtingus ir norinčius tobulėti darbuotojus. Tokie darbuotojau visada būna stropūs bei punktualūs, o dirbant darbą šios savybės yra labai svarbios. Todėl jeigu jau esate pakviesti į pokalbį, imkitės darbo: susirinkite apie įmonę, kurios kolektyvo nariu tapti pretenduojate, kuo daugiau informacijos, kad galėtumėte parodyti savo susidomėjimą įmonės veikla ir uždaviniais, prie kurių vykdymo ketinate prisidėti. Gerai apgalvokite savo, kaip specialisto, silpnąsias ir stipriąsias puses. Pasirenkite trumpą argumentuotę, kodėl darbdavys turėtų rinktis būtent jus.
Kiekvienas darbdavys ieškos informacijos apie jus internete. Dažniausiai tai bus tik vardo bei pavardės suvedimas į „Google“ paieškos sistemą, todėl rekomenduojame rūpintis savo vardo gerove internete, nes tai svarbu faktorius renkantis darbuotojus.
Stenkitės parašyti kuo išsamesnį ir informatyvesnį savo gyvenimo aprašymą (CV) bei motyvacinį laišką. Šiuo metu tai nėra pagrindinė priemonė renkantis darbuotoją, bet dažnai tai gali stipriai padėti, jeigu potencialus darbdavys renkasi vieną darbuotoją iš kelių galimų įdarbinimui. Jeigu nemokate gerai reikšti minčių, gyvenimo aprašymą už jus gali parašyti tekstų rašymu užsiimantys žmonės. Net jeigu matote, jog darbo negausite, nenusivilkite, priimkite tai ne kaip pralaimėjimą, bet kaip dar vieną galimybę patobulinti savo įgūdžius ieškant tokios darbo vietos, kurioje jus tenkintų viskas: darbo sąlygos, perspektyvos, uždarbis ir tarpusavio santykiai. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą